Kuppaus - ikivanha hoitomuoto

Kiinassa kuppaus on ollut jo 3000 vuoden ajan yksi tärkeimmistä perinteisistä hoitomuodoista. Perinteisesti kuppausta käytetään vilustumisen, keuhkokuumeen, keuhkoputkentulehduksen sekä selkä-, niska- ja hartiakipujen hoitoon.

Suomessa kuppausta on tehty jo 1400-luvulta lähtien ja on vanha kansanparannuskeino. Kuppauksen perustana oli alkuaan klassinen oppi elimistön neljästä perusnesteestä verestä, limasta sekä mustasta ja keltaisesta sapesta, jotka epätasapainoon jouduttuaan aiheuttivat vaivoja ja sairauksia. Kansan keskuudessa taas uskottiin pitkään, että sairaudet asuivat veressä. Kuppaamalla vuodatettiin ulos ihmiseen kertynyt paha (vanha) veri.

 Kuppauksen mekaniikka on erittäin yksinkertainen, kuppiin muodostetaan alipaine ja tämä alipaine imee kupin kiinni ihoon. Alipaineen luomiseksi on tapa jossa liekillä luodaan kupin sisäpuolen ja ulkopuolen välille lämpötila ero. Tästä tekniikasta on hyötyä myös hellävaraisena lämpöhoitona. 

Alipaine vetää kudoksesta ja ympäröivästä alueesta verta ja nesteitä kohti kuppia, parantaen alueen veren- sekä lymfakiertoa ja pistäen mahdolliset kuona aineet liikkeellä kudoksesta.

Kuppausterapiaa voidaan käyttää myös terveyden ylläpitoon ja ennaltaehkäisemään sairauksien.

Kuppausterapia pitää sisällään monia eri tekniikoita. Tekniikat valitaan aina tilanteen, vaivan ja asiakkaan mukaan. 

 • KUPPAUS (Vahvistava)

  Kevyesti paikalleen jätetyt kupit poistavat tukkeumia kudoksessa ja elvyttää hidastunutta verenkiertoa. Hoito aika 20min.

 • ​VOIMAKAS KUPPAUS (Tyhjentävä)

  Voimakkaassa kuppauksessa paikoilleen jätettyjen kuppien alipaine on voimakas ja sen vaikutus kudokseen on suuri sekä se yltää syvälle. Voimakasta alipainetta käytetään vaikeissa tapauksissa ja tapaus kohtaisella harkinnalla. Tämä menetelmä rasittaa kehoa ja hoitoaika onkin yleensä vain 5-10 minuuttia eikä saisi ylittää 20 minuuttia. ​

 • LIUKUKUPPAUS (Tyhjentävä)

  Liukukuppauksessa kuppia liikutellaan ihoa pitkin liikutellen, niin että kuppi menetelmän nimen mukaisesti liukuu. Iho on öljytty kupin liukumisen helpottamiseksi. Menetelmä vaikuttaa vahvasti lymfakiertoon ja sitä kutsutaankin usein nimellä LYMFAKUPPAUS tai SELLULIITTIKUPPAUS koska sillä voidaan elvyttää heikentynyttä lymfakiertoa sekä poistaa tehokkaasti selluliittia esim. reisistä.

 • KEVYT LIUKUKUPPAUS (Tasapainoittava)

  Kevyt liukukuppaus tapahtuu kuten normaali liukuppaus, mutta alipaine pidetään hyvin kevyenä ja hoidolla tähdätään elvyttävään ja tasapainoittavaan vaikutukseen kohde alueella.

 • NEULAKUPPAUS (Tyhjentävä)

  Neulakuppaus on akupunktioneulojen kanssa tehtävä yhdistelmähoito. Yleensä kuppauskuppi asetetaan ihossa olevan akupunktioneulan päälle.

 • MÄRKÄ ELI VERIKUPPAUS (Tyhjentävä)

  Verikuppauksessa hoidettavan alueen iho rikotaan ja kuppauskupeilla vedetään verta ulos alueen kudoksesta. Menetelmällä saadaan monet kiputilat poistettua nopeasti ja alueen verenkierto aktivoitua.

 

Hieronta ja kuppauksen yhdistäminen nopeuttaa vaivasta toipumista lähes puolella ajasta joka vaadittaisiin pelkälllä perinteisellä hieronnalla tapahtuvaan hoitoon. Hieronnalla saadaan kalvoja, kudoksia ja jänteitä venyteltyä sekä irroitettua, kuppauksella saadaan nostettua alueen nestekiertoa. Erityisesti aktivoitu lymfakierto kuljettaa nopeammin pois hieronnalla liikkeelle saadut kuonat ja partikkelit, nopeuttaen palautumista.

Tietolähde: by Alkeisvoima / www.alkeisvoima.com